Ciekły azot – zastosowanie praktyczne

Ciekły azot - zastosowanie praktyczne
Large cans of natural lemonade with liquid nitrogen, dry ice. Street drinks with you, plastic cups

Ciekły azot to związek chemiczny, którego popularność od lat cały czas rośnie. Jest zresztą coraz chętniej wykorzystywany w wielu różnych branżach. Wynika to z jego wyjątkowych właściwości, którymi wyróżnia się na tle innych substancji. Co warto na jego temat wiedzieć? Jakie zastosowanie praktyczne ma ciekły azot?

Jak wygląda proces produkcji ciekłego azotu?

Ciekły azot ma szerokie zastosowanie. Najpierw warto się jednak zastanowić nad tym, jak jest produkowany. Po raz pierwszy skroplony azot uzyskali polscy uczeni Zygmunt Wróblewski i Karol Olszewski w roku 1883. To odkrycie zrewolucjonizowało świat nauki. Dzisiaj ciekły azot produkowany jest na dużą skalę. Dlaczego jest tak popularny? 

Istotną rolę odgrywa w tym przypadku powietrze. Jest ono sprężane i oczyszczane. Potem ma miejsce jego chłodzenie i oddzielenie od siebie poszczególnych składników. Wykorzystywana jest tutaj specjalna kolumna rektyfikacyjna. Ostatnim etapem jest destylacja w kolumnie nadciśnieniowej. 

Ciekły azot – zastosowanie w medycynie

Ciekły azot znajduje zastosowanie w medycynie, weterynarii czy kosmetologii. Jest to bowiem gaz niepalny i nietrujący. Nie ma żadnego smaku i zapachu. Nie wchodzi w reakcje z innymi substancjami. W medycynie wykorzystywany jest przede wszystkim do leczenia przewlekłych dolegliwości bólowych. Sprawdza się też w ginekologii. Służy bowiem do mrożenia komórek jajowych, plemników i zarodków. Jest więc używany w klinikach leczenia niepłodności. W przypadku weterynarii skroplony azot wykorzystywany jest do przechowywania nasienia zwierząt. Więcej ciekawych informacji na temat zastosowania tej substancji znajdziesz na blogu https://www.cryogenshop.pl/pl/blog/5.

Jak jeszcze można wykorzystać ciekły azot?

Ciekły azot znajduje też zastosowanie w szeroko rozumianej gastronomii. Przy jego pomocy tworzone są bardzo ciekawe potrawy nowoczesnej kuchni molekularnej. Skroplony azot nie ma bowiem smaku i zapachu. Nie wpływa na kubki smakowe podczas degustowania potraw. Jednocześnie robi naprawdę ogromne wrażenie na gościach.

W gastronomii ciekły azot zazwyczaj jest używany podczas przygotowywania deserów. Sprawdza się też w przypadku dań ciepło-zimnych. Produkt spożywczy zanurzony w skroplonym gazie pokrywa się z zewnątrz od razu warstwą lodu. Jednak w środku nadal jest ciepły. Ciekły azot doskonale nadaje się do przygotowywania lodów. Wielu kucharzy chętnie z nim eksperymentuje. Niektórzy mówią nawet, że jest to przyszłość kuchni nowoczesnej. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *